Spring til indhold

Symptomer efter hjernerystelse? Få hjælp af en hjerneskadekoordinator eller et kommunikationscenter

Har man fået en hjernerystelse, og symptomerne ikke forsvinder af sig selv inden for de første uger og måneder, kan det være opslidende og lidt af en jungle at finde ud af, hvor man kan få hjælp. I mange kommuner er der en hjerneskadekoordinator eller et kommunikationscenter, hvor der kan være hjælp at hente.

Hvert år får ca. 25.000 danskere en hjernerystelse. Heldigvis kommer langt de fleste sig inden for de første 1- 3 måneder efter traumet. Men omkring 35 % af de hjernerystelsesramte ender med at få længerevarende symptomer1. Er du en af dem, som har længerevarende symptomer efter din hjernerystelse, kan du undersøge, hvorvidt der i din kommune er et Kommunikationscenter eller en hjerneskadekoordinator, som kan hjælpe dig med din hjernerystelse.

Hjerneskadekoordinatorer i kommuner

I de fleste kommuner er der en hjerneskadekoordinator, som kan hjælpe borgere – både børn og voksne – med erhvervet hjerneskade. I mange kommuner, dog ikke alle, vil hjerneskadekoordinatoren kunne hjælpe også borgere med længerevarende symptomer efter hjernerystelse. Du kan selv kontakte hjerneskadekoordinatoren i din kommune for at høre om dine muligheder for hjælp. Det kræver ikke nogen henvisning. Det er ikke alle kommuner, der har tilbud til hjernerystelsesramte. Men måske samarbejder de så med en anden kommune eller et kommunikationscenter.

Kommunikationscentre i kommuner

Nogle kommuner har selv et såkaldt kommunikationscenter eller har et samarbejde med et sådant. De forskellige kommunikationscentre hedder noget forskelligt, f.eks. Center for specialundervisning for voksne, Center for kommunikation og velfærdsteknologi eller blot Center for kommunikation. Fælles for dem er, at de alle tilbyder et forløb målrettet personer med længerevarende følger efter hjernerystelse. Et sådant forløb kan bestå af f.eks. samtaler med en neuropsykolog, samsynstræning hos en neurooptometrist, konsultationer ved en hørespecialist og hjælp til ansøgning om hjælpemidler. Det er forskelligt fra kommune til kommune, hvorvidt og hvordan der bliver bevilliget forløb hos et kommunikationscenter. Hvis der er et kommunikationscenter i din kommune, kan du kontakte dem for at høre om dine muligheder. Det kræver som regel ikke en henvisning. På Hjernerystelsesforeningens hjemmeside finder du en oversigt over hjerneskadekoordinatorer og kommunikationscentre i din region / kommune. På Dansk Center for Hjernerystelses hjemmeside kan du også få råd og vejledning til, hvad du skal gøre og være opmærksom på, hvis du har fået en hjernerystelse.

Kilde

1: Voormolen DC, Haagsma JA, Polinder S, Maas AIR, Steyerberg EW, Vuleković P, et al. Post-Concussion Symptoms in Complicated vs. Uncomplicated Mild Traumatic Brain Injury Patients at Three and Six Months Post-Injury: Results from the CENTER-TBI Study. Journal of clinical medicine. 2019;8(11).