Spring til indhold

Hvad sker der i hjernen ved hjernerystelse?

Her på siden finder du svar på spørgsmålet: Hvad sker der i hjernen ved hjernerystelse?

Hvad sker der i hjernen ved hjernerystelse?

Hvis en person får et pludseligt slag i hovedet, nakke eller krop, vil dette kunne påvirke hjernen. Det er fordi, de mekaniske kræfter, som kendetegner slaget, vil forplante sig i det biologiske væv. I dette tilfælde hjernen. Hjernen vil reagere på forskellig vis, og denne reaktion vil kunne spores forskellige steder i hjernen – både tæt på, hvor slaget ramte og langt væk. F.eks. selvom en person har slået baghovedet, vil der kunne være steder længere fremme, der er påvirkede. Dette er dels, fordi hjernen er et blødt organ, der kan bevæge sig lidt i det hårde kranium, og dels fordi hjernen er et netværk af forbundne celler, som hurtigt sender information mellem hinanden. Andre typer celler i hjernen sørger for optimale forhold i hjernevævet, og har en mere støttende funktion.

Hvad sker der i hjernen ved hjernerystelse

Hjernen afhængig af energitilførsel

Hjernen er altid i gang med at modtage og bearbejde information og at omorganisere sig selv på mikroniveau. Den ustandselige aktivitet stiller store krav til ressourcer. Hjernen er derfor meget afhængig af energitilførsel i form af ilt og blodsukker gennem blodet, som omdannes til kemisk energi i selve cellerne. Denne energi bruges så til de indre celleprocesser, så de kan fungere, som de skal. F.eks. skal hjerneceller fastholde en vis elektrisk spænding for at kunne generere nerveimpulser. Tilsvarende skal de kunne kommunikere med andre celler ved hjælp af elektriske signaler og kemiske substanser.

Hjernen kommer i energiunderskud ved slag

Et slag, der medfører hjernerystelse, vil udfordre hjernen, så den kommer i energiunderskud. Den mister sin ligevægt, og kan ikke længere sende information ligeså effektivt mellem cellerne, som den plejer. Støttecellerne kommer i alarmberedskab og bliver inddraget. Dertil kommer, at blodtilførsel også kan være påvirket, hvis der f.eks. opstår mikroblødninger i de små hårkar, der forsyner den enkelte hjernecelle. Alt dette medfører, at den ramte vil opleve symptomer på hjernerystelse. Hjernen vil med det samme aktivere mekanismer, der skal genetablere den tabte ligevægt og reparere på de små skader, der måtte opstå i hjerneceller og blodkarsystemet.

De fleste personer vil opleve en spontan bedring over tid, når genopretning af overstående processer har fundet sted.

Læs også siderne om  

Biomekanisk påvirkning ved hjernerystelse

Hvor kraftigt skal hjernen påvirkes?

Flere mindre slag har indvirkning på hjernen

Ændringer i hjernen ved hjernerystelse

 

Sidst opdateret: 27. april 2020.