Spring til indhold

Fysioterapeutisk retningslinje

Dansk Center for Hjernerystelse har været med til at udgive en Fysioterapeutisk retningslinje for behandling af hjernerystelse.

Den fysioterapeutiske retningslinje indeholder information om specifikke tests og undersøgelsesmetodikker, interventioner, effektmåleredskaber og anbefalinger til behandling. Fysioterapeutisk retningslinje er målrettet fysioterapeuter, der behandler patienter med hjernerystelse, men er også relevant for andre faggrupper som f.eks. ergoterapeuter og praktiserende læger.

Retningslinjen indeholder desuden en beskrivelse af hjernerystelse og de typiske symptomer.

I retningslinjen inddeles symptomerne i 4 domæner; muskuloskeletal, vestibulær/okulomotorisk, træningstolerance og motorisk funktion.

Fysioterapeutisk retningslinje oversat

Den fysioterapeutiske retningslinje er oversat og bearbejdet til dansk fra den amerikanske guideline: ’Physical Therapy Evaluation and Treatment After Concussion/ Mild Traumatic Brain Injury’, der er udgivet af Academy of Orthopaedic Physical Therapy of the American Physical Therapy Association I april 2020.

Oversættelsen og bearbejdningen til dansk kontekst er foretaget af fysioterapeuter med flere års klinisk erfaring fra et bredt spektrum af specialer. Retningslinjen har været i høring blandt de fysioterapeutfaglige selskaber.

Download fysioterapeutisk retningslinje

Fysioterapeutisk retningslinje

Download poster version af flowcharts

Arbejdsgruppe

  • Lisbeth Lund Pedersen, fysioterapeut, MSc.PT, Specialist i Sportsfysioterapi, Alleens fysioterapi og Sportsklinik, Odense
  • Henriette Henriksen, fysioterapeut, Center for Hjerneskade og Dansk Center For Hjernerystelse, København
  • Birgitte Thode, fysioterapeut, SocD, Specialist i Neurologisk fysioterapi, NeuroFys.dk – Klinik for Neurologisk genoptræning, Holstebro
  • Mette Lund, fysioterapeut, LundNeuroFys, Billund samt Fysio- og ergoterapien, Kolding Sygehus
  • Nikolaj Kaufmann, fysioterapeut, BSc.PT, osteopat D.O., M.R.O.DK, Næstved Rygcenter, Næstved
  • Karen Kotila, fysioterapeut, MSc. Sports Physical Therapy, formand DSSF
  • Lars Henrik Larsen, fysioterapeut, MHA, MSc.PT, næstformand i Dansk Selskab for Fysioterapi (DSF) og Dansk Selskab for Muskuloskeletal Fysioterapi, (grafisk design).
     

Sidst opdateret: 27. maj 2021.