Spring til indhold

Ny retningslinje for hovedpine kan bruges til hjernerystelsesramte

Nationalt Videnscenter for Hovedpine har udgivet en National Klinisk Retningslinje for ikke-medicinsk behandling af hovedpinesygdomme, herunder migræne og spændingshovedpine.  Retningslinjen kan også bruges af sundhedsprofessionelle til at vurdere behandling af patienter med hjernerystelse, der lider af hovedpine.

Hovedpine er et af de mest almindelige symptomer efter hjernerystelse, og udvikles hos 30 til 90% af alle personer med hjernerystelse1,2,3. Når en person med hjernerystelse oplever symptomer på hovedpine, kan symptomerne grundlæggende ligne de to hovedpinetyper, migræne og spændingshovedpine.

Retningslinje for hovedpine

To forskellige retningslinjer

Den Nationale Kliniske Retningslinje for ikke-medicinsk behandling af migræne og spændingshovedpine og den Nationale Kliniske Retningslinje for hjernerystelse er to forskellige retningslinjer. Den nye retningslinje for migræne og spændingshovedpine lægger sig dog op af behandlingsområderne i retningslinjen for hjernerystelse, og kan anvendes som beslutningsstøtte af sundhedsprofessionelle. 

”Det er rigtig positivt, at Nationalt Videnscenter for Hovedpine har udgivet en retningslinje for behandling af hovedpine. Det er et af de centrale symptomer som patienter med hjernerystelse oplever. Retningslinjen for ikke-medicinsk behandling af migræne og spændingshovedpine kan derfor indgå i den tværfaglige indsats og understøtte sundhedsprofessionelle til at vurdere hvilken behandling, der vil være bedst for den hjernerystelsesramte med hovedpine problematikker”, siger ph.d. og akademisk medarbejder, Heidi Graff, fra Dansk Center for Hjernerystelse.

Retningslinjen er udarbejdet af Nationalt Videnscenter for Hovedpine på en bevilling fra Sundhedsstyrelsen og er foretaget i samarbejde med relevante faglige selskaber, Danske Regioner og Kommunernes Landsforening for at sikre faglighed og relevans. Patientforeningerne på området har også været inddraget.

Læs mere

Læs mere om den Nationale Kliniske Retningslinje for ikke-medicinsk behandling af migræne og spændingshovedpine på Nationalt Videnscenter for Hovedpines hjemmeside. Der finder du også retningslinjen.

 Kilder

1: Marshall S, Bayley M, Berrigan L, Fischer L, Gilbert N, McCullagh S, Ouchterlony D, Velikonja D, Rockwell C.  et al. Guideline for Concussion/Mild Traumatic Brain Injury and Persistent Symptoms. Diagnosis/assesment of Concussion/mTBI. Ontario Neurotrauma Foundation. 2018; 3: 12-18.
http://www.braininjuryguidelines.org/concussion/fileadmin/media/adult-concussion-guidelines-3rd-edition.pdf

2: Nordhaug LH, Linde M, Follestad T, Skandsen Ø N, Bjarkø VV, Skandsen T, et al. Change in Headache Suffering and Predictors of Headache after Mild Traumatic Brain Injury: A Population-Based, Controlled, Longitudinal Study with Twelve-Month Follow-Up. J Neurotrauma. 2019;36(23):3244-52.
https://www.liebertpub.com/doi/pdf/10.1089/neu.2018.6328

3: Andersen AM, Ashina H, Iljazi A, Al-Khazali HM, Chaudhry B, Ashina M, et al. Risk Factors for the Development of Post-Traumatic Headache Attributed to Traumatic Brain Injury: A Systematic Review. Headache. 2020;60(6):1066-75.
https://headachejournal.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/head.13812