Spring til indhold

Højtuddannede mister oftere jobbet efter hjernerystelse

En hjernerystelse kan koste jobbet for enhver, men for folk med videregående uddannelse er risikoen størst, viser ny forskning foretaget af Ph.d. Heidi Graff, som er akademisk medarbejder i Dansk Center for Hjernerystelse.

Et enkelt slag mod hovedet kan føre til en hjernerystelse, som kan ende med at koste jobbet hos den ramte. Men der er stor forskel på konsekvenserne for de hjernerystelsesramte afhængig af længden på deres uddannelse. Mennesker med en videregående uddannelse må nemlig langt oftere forlade arbejdsmarkedet efter en hjernerystelse. Det viser Heidi Graffs forskning, hvor hun har undersøgt knap 20.000 patienters tilknytning til arbejdsmarkedet fem år efter uheldet.

Forskningen viser desuden, at alle, som bliver ramt af en hjernerystelse, har øget risiko for at stå uden for arbejdsmarkedet fem år efter. For folk uden videregående uddannelse stiger risikoen for arbejdsløshed med 32 procent, hvis de får en hjernerystelse. Men for folk med videregående uddannelser stiger risikoen med hele 115 procent. Det vil sige, at sidstnævnte gruppe har mere end dobbelt så stor risiko for at ende på overførselsindkomst, som hvis de ikke havde fået hjernerystelse.

Læs forskningsartiklen.