Spring til indhold

Skærmgener efter hjernerystelse

Efter hjernerystelse oplever nogle personer udfordringer ved skærmbrug. På egen hånd kan det være svært at vide, om problemerne skyldes skærmen eller afspejler andre problematikker, f.eks. en underliggende synsforstyrrelse? Der findes mange typer af skærme, og går du med tanker om at købe en ny skærm for at slippe for gener, er der flere faktorer som du først bør afklare. 

At købe en skærm grundet udfordringer ved skærmbrug, uden en forudgående undersøgelse kan være uhensigtsmæssigt, da man ikke har fået afklaret om der er en underliggende visuel forstyrrelse, som er skyld i generne, eller om problemerne udspringer af en anden årsag. Det er naturligt, at man er villig til at afprøve/købe forskellige løsninger, da udfordringer ved skærmbrug kan have en stor påvirkning i dagligdagen, både på arbejde og privat. Selvom man gerne vil have fjernet problemet hurtigt, er det dog ikke sikkert, at en ny skærm vil hjælpe. 

Vær opmærksom på, at det indtil videre ikke er utilstrækkeligt undersøgt i forskningen, om forskellige skærmtyper kan have formildende effekter på skærmgener og andre længerevarende følger efter hjernerystelse. Anbefalingerne er primært begrundet i klinisk erfaring og patienternes rapportering fra klinikken. 

I forhold til gener ved skærmbrug og overvejelser vedr. køb af ny skærm anbefaler vi ud fra den tilgængelige viden:  

  1. Få undersøgt synet hos en optiker – måske kan briller hjælpe dig.

  2. Få faglig sparring fra et tværfagligt team eller en uvildig fagperson med relevant viden om, hvad der er den rette løsning for dig.

  3. Afprøv altid en skærm i vante omgivelser før du køber

Synsundersøgelse

Til at starte med er det hensigtsmæssigt at få en udredning af synet, hvilket kan gøres hos en optometrist eller som led i en tværfaglig undersøgelse. Gener i forbindelse med skærmbrug kan udspringe af mange årsager, f.eks. manglende synskorrektion, samsynsproblemer, lysoverfølsomhed, m.m. Viser en undersøgelse et umiddelbart upåfaldende syn, kan det være med til at udpege, at problemet udspringer af en anden årsag. Dette kunne f.eks. være træthed eller hovedpine. I så fald skal indsatsen være rettet mod en af disse udfordringer i stedet. Nogle rehabiliteringssteder (f.eks. kommunikationscentre eller hjerneskadecentre) har tværfaglige teams, bestående af bl.a. neuropsykologer, ergoterapeuter, optikere, fysioterapeuter og personer med en IT-uddannelse, som kan hjælpe med en afklaring af årsagerne til problemerne. Har man flere samtidige udfordringer, kan det tværfaglige team også understøtte en bredere indsats, som er sammensat og prioriteret ud fra den enkelte persons situation. Dette er i overensstemmelse med anbefalingerne i den National Kliniske retningslinje for nonfarmakologisk behandling af længerevarende symptomer efter hjernerystelse.1

IT afprøvning og kommunikationscentre

Vi anbefaler, at man kontakter sit nærmeste kommunikationscenter eller jobcenter, som kan give information om, hvilke hjælpemidler og tilbud ens kommune tilbyder. Nogle steder har adgang til E-ink skærme, skærme med meget høj opdatering af skærmbilleder (op til 240 Hz), og skærme med meget høj opløsning (4K). Ligeledes vil de forventelig kunne hjælpe med at tilpasse indstillingerne af ens skærm, herunder justering af farver, lysmængde osv. 

Non LCD skærme 

Non LCD skærme (non Liquid Crystal Display – dansk: ikke flydende krystalskærm) kan anvendes i tilfælde af lysoverfølsomhed. Der eksisterer forskellige udgaver af non-LCD skærme. En type. som vi kender, går under betegnelsen E-ink eller E-paper. Disse findes som tablets, men kan også erhverves som en selvstændig skærm, der kan tilkobles ens computer. I et enkelt observationsstudie med 29 deltagere oplevede de fleste signifikant færre symptomer og længere anvendelsestid ved non-LCD skærme sammenlignet med LCD skærme. Dog var det et lille studie, og deltagerne blev maksimalt afprøvet i læsning ved skærm i 30 minutter. Det tydeliggøres heller ikke i studiet hvilken type LCD skærm, der blev afprøvet. Derfor bør studiets resultater tages med forbehold. 
 

Justering af skærmindstillinger 

Man kan også vælge at prøve sig frem med en software løsning, hvor skærmindstillingerne justeres. Dette kan f.eks. være at kontrasterne justeres, lyset ændres til mere gullige nuancer (fjerner det blå skær), farverne spejlvendes, m.m. 
 
  1. Rytter HM, Graff HJ, Henriksen HK, et al. Nonpharmacological Treatment of Persistent Postconcussion Symptoms in Adults: A Systematic Review and Meta-analysis and Guideline Recommendation. JAMA Netw Open. 2021;4(11):1-16. doi:10.1001/jamanetworkopen.2021.32221
  2. Mansur A, Hauer TM, Hussain MW, et al. A Nonliquid Crystal Display Screen Computer for Treatment of Photosensitivity and Computer Screen Intolerance in Post-Concussion Syndrome. Journal of neurotrauma. 2018;35(16):1886-1894. doi:10.1089/neu.2017.5539